Hoe vaak en hoeveel moet je een kat voeren?

kattenvoeding vis foto pixabay

Hoeveel per dag een kat voeren ?

Veel katteneigenaren vragen zich dikwijls af hoeveel ze hun kat moeten voeren. De één vindt dat een kat onbeperkt eten tot zijn beschikking moet hebben, terwijl de ander vindt dat twee maaltijden per dag meer genoeg zou moeten zijn. Als een kat onbeperkt eten tot zijn beschikking heeft, weet je zeker dat hij genoeg heeft, maar misschien heeft hij dan juist weer te veel waardoor hij snel zal aankomen. Als een kat maar twee maaltijden krijgt, wordt hij niet snel te dik, maar misschien lijdt hij dan honger. Dus, hoe vaak heeft een kat eten nodig en hoeveel moet je hem dan voeren?

Katten zijn jagers

Naast het voer dat je een kat dagelijks geeft, vindt je huisdier ook nog zelf zijn eigen eten door te jagen. Katten jagen voornamelijk op kleine dieren zoals muizen of jonge vogels. Een kat die niet elke dag te eten krijgt, vangt op die dagen zo’n tien muizen om genoeg voedsel binnen te krijgen. Katten jagen op elk moment van de dag. Wanneer ze buiten zijn, proberen ze een prooi te vangen; of het nou voor het voedsel is of voor het plezier.

hoeveel een kat voeren per dag

Meerdere malen per dag een kat voeren

Als je jouw kat meerdere keren per dag te eten geeft, heeft dit als voordeel dat hij altijd genoeg te eten tot zijn beschikking heeft en als hij trek heeft, altijd toegang heeft tot zijn voedsel. Een nadeel van onbeperkt eten, is dat de kat sneller overgewicht krijgt. Om toch jouw kat altijd toegang tot voedsel te geven, is het het beste om hem meerdere keren per dag een kleinere portie te geven. Dit sluit ook aan met het natuurlijk gedrag van de kat: meerdere keren per dag een kleine prooi.

Als je een kat meerdere keren per dag te eten geeft, betekent dit niet dat hij dik zal worden. Als hij vanaf jongs af aan al is gewend meerdere keren per dag voedsel te krijgen, weet hij dat hij altijd genoeg voedsel zal krijgen en zich dus niet vol hoeft te eten in afwachting van zijn volgende maal. Als je kitten daarentegen is gewend om maar twee keer per dag eten te krijgen en je vervolgens besluit om altijd het eten te laten staan en bij te vullen, zal hij eerder geneigd zijn om door te eten. Hierdoor zal hij aankomen en riskeer je dat je kat overgewicht krijgt.

Twee maal per dag een kat voeren

Als je besluit om je kat twee keer per dag een maaltijd te geven, omdat dit beter uitkomt met bijvoorbeeld je werk, moet je weten dat dit erg onnatuurlijk is voor een kat. Katten zijn gewend om vaak een klein beetje eten te krijgen en zijn hierop aangepast. Katten kunnen tegen etenstijd zo veel honger hebben dat ze al het eten zo snel mogelijk naar binnen proberen te krijgen met als gevolg dat ze gaan braken en minder voedsel binnenkrijgen. Een kat twee keer per dag te eten geven is dus niet ideaal voor een kat.

Hoeveel voeding moet een kat krijgen

Per dag heeft een kat ongeveer 85 gram aan voeding, dus 200 tot 300 kilocalorieën, nodig, maar dit kan iets minder zijn bij kleine kattenrassen en meer bij grotere kattenrassen. Ook de hoeveelheid kattenvoeding is afhankelijk van de levensstijl van het dier en de leeftijd. Zo hebben actieve katten of katten met een snelle stofwisseling meer voeding nodig dan gemiddeld. Een kitten heeft ook meer voedsel nodig om te groeien, maar vooral in de vorm van energie en mineralen. Een kitten heeft dus niet meer vet nodig dan een volwassen kat.

Wat betreft water is het nodig om jouw kat zo veel water te geven als hij op kan. Hier zit geen limiet op. Bij warm weer heeft een kat meer water nodig dan normaal, dus zorg dat hij dan altijd water tot zijn beschikking heeft. Katten drinken niet perse veel water uit de drinkbak, maar halen hun vocht ook uit het voedsel dat ze krijgen. Dit is voor katten veel efficiënter dan drinken uit hun drinkbak. Dit neemt niet weg dat ze helemaal niets drinken uit de waterbak en het is daarom belangrijk dat de kat te allen tijde genoeg water tot zijn beschikking heeft.